Останні новини

Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

11 квітня – Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона, який проводиться за ініціативою Всесвітньої організації охорониздоров’я і покликаний підвищити інформованість суспільства про захворювання, надати підтримку хворим паркінсонізмом і їхсім’ям, а також внести свійвнесок до подолання цієї недуги.

Хвороба Паркінсона – хронічне прогресуюче захворювання ЦНС, вперше описане в 1917р. Англійським лікарем Джейсом Паркінсоном.

Це одне із найпоширеніших нейродегенеративних захворювань нервової системи, яке займає друге місце після хвороби Альцгеймера. У світі нараховується близько 10 млн. хворих на хворобу Паркінсона і на думку спеціалістів цей показник має тенденцію до збільшення майже в 2 рази за 10 років.

В Чернівецькій області станом на 01.01.2018р. зареєстровано 365 пацієнтів з хворобою Паркінсона та 215 пацієнтів з вторинним паркінсонізмом.

Обласний кабінет екстрапірамідної патології спільно з фахівцями кафедри нервових хвороб, психіатрії та мед. психології БДМУ ім. С.М.Савенка провели просвітницьку акцію в Новоселицькій ЦРЛ для лікарів сімейної медицини.

Завідуюча обласним кабінетом екстрапірамідної патології Н.А.Шваб розповіла про роботу кабінету на протязі останніх років. Про рівень надання допомоги пацієнтам з екстрапірамідними захворюваннями.

Про сучасні можливості покращення якості життя людей з хворобою Паркінсона, нові методи лікування та діагностики, роль здорового способу життя та соціальної реабілітації для пацієнтів розповіла доцент кафедри Оксана Яремчук. Вона наголосила, що тільки завдяки тісній співпраці сімейного лікаря і невропатолога, можливе раннє виявлення та правильнее лікування захворювання, що дає шанси на покращення якості та тривалості життя пацієнтів з хворобою Паркінсона.